Beslut om skyddsjakt efter varg på Södertörn

Varg som tittar fram bland trädstammar

Länsstyrelsen har idag (2017-12-06) fattat beslut om skyddsjakt efter den varg som sedan i juni har rört sig på Södertörn. Den norska vargtiken har vid flera tillfällen även observerats här i Tyresta by och Tyresta nationalpark. Runt köksborden, på arbetsplatser och på facebook har hennes närvaro diskuterats livligt och väckt både kärlek och ilska, rädsla och hopp, åsikter och frågor. Nästan dagligen har observationer av vargen rapporterats in till länsstyrelsen eller via olika forum på nätet.

Länsstyrelsen menar i sitt beslut att risken för att vargen ska attackera människor är mycket liten, men att om vargens beteende tillåts fortsätta finns en risk att den blir så van att vara nära människor att det på sikt kan uppstå en farlig situation. Beslutet tas i förebyggande syfte med hänsyn till att vargens beteende har förändrats över tid och att hon har blivit allt mer närgången.

Vargen är en tik född 2016 i reviret Slettås 3 i Norge och är syskon med den hane som fälldes under skyddsjakt i Vallentuna /Riala den 10 oktober 2017.

» Här kan du läsa länsstyrelsens pressmeddelande och beslut.

(Södertörnsvargen fotograferad av Haoujin Gezeni).

Facebooktwitterlinkedinmail