Guidningar

Passa på att studera en unik urskog – boka in en guidning i Tyresta Nationalpark eller i naturum Nationalparkernas hus.

Varför blev Tyresta nationalpark? Vad är skillnaden mellan urskog och kulturskog? Hur kan skogen här vara så orörd? Varför är brand i skogen ingen katastrof? Det och mycket annat får du veta på våra guidade turer i nationalparken.

Guiden visar och berättar om värdena i Tyrestas urskog. Det går också att specialinrikta guidningen beroende på t ex årstid och intressen. En skräddarsydd guidning kan tas fram i samråd med oss när bokning sker.

Oftast går våra guidade turer längs Urskogsstigen alldeles intill Tyresta by. Stigen utgör ett representativt och lättillgängligt avsnitt av skogen, 2,5 km lång.

Vill man se brandområdet från 1999 krävs ca en timmes promenad från Tyresta by, annars kan man utgå från Åva/Stensjödal i söder, dit man måste åka bil eller egen buss.

På naturum Nationalparkernas hus tar vi dig på en resa genom Sverige och Sveriges nationalparker. Vi lär oss mer om Sveriges mest sevärda natur med storslagna skogar, exotisk vildmark och unika fjällmiljöer. På den guidade turen ingår också ett besök i Bio Borealis där vi visar ett bildspel om Sveriges nationalparker.

Det går förstås också att gratis besöka skogen på egen hand med t.ex. skolgruppen. Var bara noga med att känna till reglerna för det skyddade området. Allemansrätten gäller inte fullt ut. Läs om reglerna i området.

Ring naturen! – Tyrestas audioguide i urskogen

Med ”Ring naturen” kan du lära dig mer om Tyresta när det passar dig. Längs med Barnvagnsslingan (5 km) finns åtta olika platser där du kan få mer information om platsen genom att lyssna på en guide i din mobiltelefon.
» Läs mer.

Boka egen guide!

Våra guidade turer passar för alla slags grupper som skolklasser, gruppresor, dina arbetskollegor eller en släktträff. Vi ordnar guidade turer i nationalparken och arrangerar visningar av utställningen i naturum –Nationalparkernas hus. Guidning i Tyresta nationalpark kostar 600 kr/timme (exkl. moms) för alla grupper. En guidning längs Urskogsstigen kan göras på mellan 1 och 2 timmar. Guidning i naturum Nationalparkernas hus kostar 300 kr (exkl moms) och tar 1 timme inkl bildspel i Bio Borealis.
Priset gäller vardagar under kontorstid. För guidning under kvällar och helger, kontakta oss! Boka i naturum Nationalparkernas hus, på telefon 08-745 33 94.

Guidad vandring och introduktion till Tyresta och Tyresta nationalpark

Varje dag kl. 10.00 juni-augusti. Samling vid naturum. Tid: 45 minuter. Ingen föranmälan krävs. Pris 40 kr (barn under 16 år går gratis i vuxens sällskap).

Vi börjar i naturum och Tyresta by och vandrar sedan in i den trolska urskogen. Turen ger en fin introduktion till Tyrestas historia och unika natur.

Efter vandringen kan du fortsätta vidare på egen hand. Guiden ger gärna tips på vad som finns att se och göra. Det går också bra att följa med tillbaka till naturum.

Guidning i naturum Nationalparkernas hus

Varje lördag och söndag har du möjlighet att följa med på en visning av naturum Nationalparkernas hus inkl bildspel i Bio Borealis. Pris 60 kr. Kl 14.00-15.00

Lördagsguidningar i skogen

April – oktober, lördagar kl. 11.00-13.00.
Kostnad: 80 kr. (barn halva priset).

Kunniga guider tar dig in i Tyrestas urskog. Ett rullande schema växlar mellan tre olika teman april – oktober:

Den stora skogsbranden.

Brandområdet från 1999.

Första lördagen varje månad. Samling vid Bylslätts eldplats (vid stora bron), avslut halvvägs på Bylsjöslingan. Längd: 8 km, varav 3-4 km med guide.

Kanske var det närheten till storstaden, eller att det var en tämligen nyinrättad nationalpark, som gjorde att branden i Tyresta nationalpark 1999 fick så stor uppmärksamhet i massmedia.

Tyresta brandområde har blivit ett intressant fullskaleexempel på vad som händer i naturen efter brand – som förr i tiden när skogsbränder, orsakade av blixtnedslag heta sommardagar, var ett naturligt inslag i skogarnas kretslopp.

Bäverns flit vid Bylsjön. (Framkomligt även med rullstol och barnvagn).

Bäverns flit vid Bylsjön. (Framkomligt även med rullstol och barnvagn).

Andra lördagen varje månad. Samling vid naturum, avslut vid Sävkärr. Längd: 5 km, varav 2 km med guide.
Bävern är minst sagt idog i sina strävanden att dämma upp rinnande vatten. Det syns! Vi tittar på bäverdämmen, mäktiga träd som gnagts av och hyddorna runt Bylsjön.

Döden är levande i urskogen.

Urskog, hällmark och sprickdalar.

Tredje lördagen och efterföljande (fjärde och i förekommande fall femte lördagen) varje månad. Samling och avslut vid naturum.
I en urskog finns mer död ved än någon annanstans – tillgänglig för mängder av småkryp och svampar. Vi lär oss vad som kännetecknar en riktigt gammal skog.