Guidningar

Passa på att studera en unik urskog – boka in en guidning i Tyresta Nationalpark eller i naturum Nationalparkernas hus.

Varför blev Tyresta nationalpark? Vad är skillnaden mellan urskog och kulturskog? Hur kan skogen här vara så orörd? Varför är brand i skogen ingen katastrof? Det och mycket annat får du veta på våra guidade turer i nationalparken.

Guiden visar och berättar om värdena i Tyrestas urskog. Det går också att specialinrikta guidningen beroende på t ex årstid och intressen. En skräddarsydd guidning kan tas fram i samråd med oss när bokning sker.

Oftast går våra guidade turer längs Urskogsstigen alldeles intill Tyresta by. Stigen utgör ett representativt och lättillgängligt avsnitt av skogen, 2,5 km lång.

Vill man se brandområdet från 1999 krävs ca en timmes promenad från Tyresta by, annars kan man utgå från Åva/Stensjödal i söder, dit man måste åka bil eller egen buss.

På naturum Nationalparkernas hus tar vi dig på en resa genom Sverige och Sveriges nationalparker. Vi lär oss mer om Sveriges mest sevärda natur med storslagna skogar, exotisk vildmark och unika fjällmiljöer. På den guidade turen ingår också ett besök i Bio Borealis där vi visar ett bildspel om Sveriges nationalparker.

Det går förstås också att gratis besöka skogen på egen hand med t.ex. skolgruppen. Var bara noga med att känna till reglerna för det skyddade området. Allemansrätten gäller inte fullt ut. Läs om reglerna i området.

Ring naturen! – Tyrestas audioguide i urskogen

Med ”Ring naturen” kan du lära dig mer om Tyresta när det passar dig. Längs med Barnvagnsslingan (5 km) finns åtta olika platser där du kan få mer information om platsen genom att lyssna på en guide i din mobiltelefon.
» Läs mer.

Boka egen guide!

Våra guidade turer passar för alla slags grupper som skolklasser, gruppresor, dina arbetskollegor eller en släktträff. Vi ordnar guidade turer i nationalparken och arrangerar visningar av utställningen i naturum –Nationalparkernas hus. Guidning i Tyresta nationalpark kostar 600 kr/timme (exkl. moms) för alla grupper. En guidning längs Urskogsstigen kan göras på mellan 1 och 2 timmar. Guidning i naturum Nationalparkernas hus kostar 300 kr (exkl moms) och tar 1 timme inkl bildspel i Bio Borealis.
Priset gäller vardagar under kontorstid. För guidning under kvällar och helger, kontakta oss! Boka i naturum Nationalparkernas hus, på telefon 08-745 33 94.

Du kan också boka en guidad visning på Tyresta gård. Bokas främst tisdag-torsdag kl. 10.30, 11.30 eller 12.30. Pris 300 kr ex. moms.

Tyresta på 60 minuter

Lördag, söndag och helgdag kl. 10.15 samt varje dag på skolloven. Samling vid naturum. Ingen föranmälan krävs. Pris 50 kr.

Förbered din vandring i Tyresta med en kortare guidning, som hålls av naturums personal. Vi börjar i naturum och Tyresta by och vandrar sedan in i den trolska urskogen. Turen ger en fin introduktion till Tyrestas historia och unika natur.

På så vis blir det lätt att avgöra vad som passar att göra för just dig, och just idag! Om du vill fortsätta vidare på egen hand, ger guiden gärna tips på vad som finns att se och göra. Det går också bra att följa med tillbaka till naturum.