Boka en visning

I Tyresta kan du boka guidade visningar med kunniga naturvägledare. Vi anpassar självklart guidningen till elevernas ålder. För guidning i naturum och i nationalparken, kontakta naturum tel 08-745 33 94 eller via e-post: info@tyresta.se.

Visningar i naturum

Fantastiska fåglar!

Vi samlar fåglar i naturums utställning och lär oss känna igen några av de arter som finns i vår närhet. Under den här visningen funderar vi lite extra på fåglarnas olika överlevnadsstrategier och varför vissa fåglar flyttar mellan olika länder och varför vissa stannar. Vi tar fram den stora världskartan och ser hur olika arter rör sig över jordklotet och jämför detta med hur och varför vi människor flyttar. Rekommenderas för förskola och åk 1-3 samt åk 4-6 (med lite större inslag av geografi och kartor). Tid: 1 timme. Pris: 300 kr ex moms.

Naturresan

är en visning av utställningen i Nationalparkernas där vi gör en resa genom Sveriges skogar, fjäll och hav. På resan träffar vi några av de djur och växter som bor här och får kanske veta hur djuren på fjället klarar den långa vintern, vad ett träd behöver för att växa eller vem som egentligen äter vem. Vi tar också upp frågor om varför naturen behöver skyddas och i så fall från vad. Visningen avslutas med ett bildspel. Om ingen annan visning är inbokad efteråt går det bra att stanna kvar i naturum och utforska utställningen på egen hand. Rekommenderas för förskola samt åk 1-3. Tid: 60 min. Pris: 300 kr ex moms.

Från korallrev till norrsken

Nationalparkernas Hus har formen av en Sverigekarta. Vi gör en resa från söder till norr genom Sveriges natur -och kulturlandskap. Från korallreven i Koster till norrsken i Sarek! Vi upptäcker Sveriges variationsrika natur och hittar berg, hav och vatten. Och våra nationalparker! Vi frågas oss om naturen behöver skyddas och i så fall från vad och vad vi människor egentligen ska ha naturen till. Visningen avslutas med ett bildspel och finns det tid över kan eleverna utforska utställningen på egen hand. Lämplig från årskurs 4 och uppåt. För äldre årskurser samtalar vi även om begrepp som biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Tid: 60 min. Pris 300 kr ex moms.

 

Guidade turer i nationalparken

Skogens ekosystemtjänster

Utan träd, så dör människan! Eller? Under den här vandringen använder vi träden i Tyresta som utgångspunkt för att diskutera skogens värden. För oss människor och för eleverna själva. För skogen ger oss ju så mycket mer än bara virke och papper. Den bjuder oss på osynliga gåvor, som människor behöver för att överleva. Och som dessutom är gratis… Deltagarna får sätta sig in i olika roller och perspektiv på hur ett skogsområde kan användas – för människans skull. Med träden i fokus kommer vi också in på biologisk mångfald och artkunskap. Rekommenderas från åk 7. (Vi kan förstås anpassa guidningen för yngre årskurser). Tid: 2 timmar. Pris: 1200 kr ex moms.

Växter och djur i urskogen

Vi vandrar in i den orörda skogen i nationalparken. Här lär vi känna urskogens invånare och deras liv. Några arter kanske barnen känner igen sedan tidigare. Andra är lite mer ovanliga och behöver just en gammal skog för att trivas. Vi funderar över hur allt hänger ihop och observerar skogens skepnad beroende på årstid. Luppar och kikare ingår. Rekommenderas för förskola samt åk 1-3. Tid: 90 min. Pris: 900 kr ex moms.

Döden är levande i urskogen

Färden tar oss från det öppna landskapet i Tyresta by in i den äldsta delen av skogen. Vi upptäcker vad som är så speciellt med en urskog och varför Tyresta idag är en nationalpark. Vi kommer också att se spår från människan och funderar över vår egen relation till skogen och skogens värden. Guidningen kan anpassas efter gruppens förkunskaper. Rekommenderas från åk 4 och uppåt. Tid: 2 timmar Pris: 1200 kr ex moms. Läng: 2,5 km. Vi erbjuder även en kortare tur på 1 timme (600 kr).

När urskogen brann.

1999 brann stora delar av Tyresta nationalpark. Vi berättar om branden och släckningsarbetet och hur skogen sakta men säkert är på väg tillbaka. Vi lär oss mer om brandekologi och undersöker vilka arter som trivs där i dag och varför det är så. Tid: 60 min. Pris: 600 kr ex moms. OBS! Det är ca 1 timmes vandring till brandområdet.

Träffa biodlaren i Tyresta by

Rekommenderas från årskurs 3 och uppåt.  Bokas  1 maj  – 20  juni.

Träffa Tyrestas egen biodlare Stefan Fehler, vid hans bikupor vid skogens rand.
Han berättar om livet som bi-odlare. Men också om hur bina arbetar, organiserar sig och kommunicerar med varandra – allt för att bisamhället ska överleva. På köpet kan vi få honung som vi slungar från bikupornas vaxkakor och tappar på burk. Men vi måste kompensera med sockervatten, annars kan bina svälta. Tid: ca 1 timme för en skolklass uppdelad på två grupper (30 + 30 min.). Pris: 30 kr/elev ex moms. Bokas direkt hos Stefan Fehler: stefan@fehler.se eller 070-647 24 91.

 

Guidad visning på Tyresta gård

Målgruppsanpassad guidning på gården, alla årskurser.

Träffa gårdens djur får, kor, grisar, hästar, ankor och höns och dem som sköter om djuren. Hör mer om hur det är att sköta ett jordbruk idag och hur vi gör mat på en gård som Tyresta. Bokas främst tisdag-torsdag kl. 10.30, 11.30 eller 12.30. Pris: 300 kr ex. moms. per grupp. Bokning till katarina.warg@tyresta.se.

Skoltips om material inför eller efter ditt besök.